Η σημασία και τα αποτελέσματα της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία συζητήθηκαν στο στρογγυλό τραπέζι στην Αθήνα Featured

Rate this item
(3 votes)

Στις 10 Νοεμβρίου στην Αθήνα για τα 100 χρόνια της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης του 1917 στα πλαίσια του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου "Η επίδραση της Οκτωβριανής επανάστασης στις τύχες των Λαών" πραγματοποιήθηκαν οι συνεδριάσεις της ολομέλειας και η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή των εμπειρογνωμόνων, ιστορικών και πολιτικών από τη Ρωσία και την Ελλάδα, με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας του Ροσσοτρούντνιτσεστβο στην Ελλάδα.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν υψηλού κύρους, καταξιωμένοι ομιλητές, τόσο από την ακαδημαϊκή και την επιστημονική κοινότητα, όσο και από άλλα Ιδρύματα, κοινωνικούς φορείς, κτλ. Η ομάδα Ρώσων εμπειρογνωμόνων παρουσίασε ευρέως τη θέση της. Εξειδικευμένες ομιλίες εκφώνησαν οι κ. Barsenkov Alexander, Ιστορικός, καθ. Σχολής Διεθνούς πολιτικής, Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Μ.Β.Λομονόσοφ (με θέμα ομιλίας: «Η Μεγάλη Ρωσική Επανάσταση ως παράγων παγκόσμιας ιστορίας του ΧΧ αιώνα»), κ. Martynov Boris, καθ. της έδρας Διεθνών Σχέσεων και εξωτερικής πολιτικής του Κρατικού Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Ρωσίας της Μόσχας («Ο Μεγάλος Οκτώβρης και το δικαίωμα των λαών για αυτοδιάθεση»), κ.Perevezentsev Sergey, καθ. Σχολής πολιτικών επιστημών, Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Μ.Β.Λομονόσοφ, Συμπροεδρεύων της Ένωσης Ρώσων συγγραφέων ("Ρωσική επανάσταση και η Πνευματική κρίση του σύγχρονου πολιτισμού"), κ. Petrov Yuri, καθ., Διευθυντής του Ινστιτούτου της Ρωσικής Ιστορίας της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας και κ.Bazhan Anatoly, καθ., Διευθυντής Τμήματος Οικονομικών ερευνών του Ινστιτούτου Ευρώπης της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών («Η επίδραση της Μεγάλης Οκτωβριανής επανάστασης στην παγκόσμια οικονομία»).

Ακούστηκαν ενδιαφέρουσες αναφορές από τους καθηγητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου: ο κ. Θεόδωρος Ρουσσόπουλος, διδάκτωρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Εδιμβούργου, πρώην υπουργός Επικρατείας παρουσίασε την έκθεση με τίτλο «Η Οκτωβριανή Επανάσταση στα διεθνή Μέσα Επικοινωνίας» και ο κ. Γουλιάμος Κώστας, Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσίασε ομιλία με θέμα: "Από την Οκτωβριανή Επανάσταση στις Κινηματικές Συλλογικότητες".

Η σημασία της Μεγάλης Οκτωβριανής Επανάστασης στη βιομηχανική και επιστημονική ανάπτυξη των πρώην ενωσιακών δημοκρατιών, και ιδιαίτερα του Καζακστάν, σημειώθηκε από τον κ. Bulat Sultanov, Διευθυντής Ερευνητικού Ινστιτούτου Διεθνούς συνεργασίας του Καζακστάν.

Επίσης, έντονο ενδιαφέρον του κοινού προσέλκυσαν οι ομιλίες με θέμα το φαινόμενο του μαζικού αθλητισμού και η παγκόσμια εξάπλωσή του (με ομιλητή τον κ. Γιάννη Τικτόπουλο, διδάκτωρ Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας) και η εμφάνιση της ρωσικής avant-garde - μιας νέας κατεύθυνσης στον τομέα του πολιτισμού και της τέχνης (ομιλητές: η κα Στιβανάκη Ευανθία, αναπλ. καθ. του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Στεφανίδης Μάνος, αναπλ. καθ. του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών).

Ενδιαφέρουσες και σπάνιες πληροφορίες για την θέση των γυναικών στη Σοβιετική Ένωση παρουσίασε η κα Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ με τη μελέτη «Τα δικαιώματα των γυναικών και μειονοτήτων μετά τον Μεγάλο Οκτώβρη».

Όλοι οι Έλληνες ομιλητές τόνισαν τη μεγάλη σημασία της Μεγάλης Ρωσικής Επανάστασης για τη βιομηχανική, επιστημονική και πολιτιστική ανάπτυξη ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Με τη λήξη της συνόδου ολομέλειας του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή όλων των ομιλητών. Οι ομιλητές συνόψισαν τα αποτελέσματα της συνόδου ολομέλειας και απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού.

Η συζήτηση με το ελληνικό κοινό έδειξε ότι, παρά τα 100 χρόνια, το θέμα της επιρροής της Μεγάλης Ρωσικής Επανάστασης στην Παγκόσμια ιστορία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο. Οι ειδικοί συμφώνησαν σχετικά με την ανάγκη να συνεχιστεί η μελέτη αυτού του θέματος για τη σταθερή ανάπτυξη της κοινωνίας.

Το Διεθνές Συνέδριο καλύφθηκε ευρέως από την ελληνική κεντρική τηλεόραση και από τους ανταποκριτές εφημερίδων και περιοδικών.

DSC 1334 DSC 1326

DSC 1357

DSC 1400 DSC 1372

DSC 1406 DSC 1417

DSC 1421 DSC 1437

Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε ΕΔΩ.

Read 3257 times

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΡΩΣΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ:

d600 GR

FACEBOOK @rcnkingreece

FB image

Подписка на новости

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΩΣ ΞΕΝΗΣ:

964626

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ:

RUS edu

YOUTUBE @rcnkingreece

YouTube

INSTAGRAM @rcnkingreece

instagram2019

Τα καλύτερα ρωσικά πανεπιστήμια:

Universities ru

ONLINE ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ:

litres

ONLINE Θέατρο:

all theatre 01

Επίκαιρα νέα για τη Ρωσία:

Russia beyond the headlines

RUSSIA.TRAVEL:

Russia Travel

SPUTNIK International:

Sputnik

Ελληνικά Ινστιτούτα στα οποία διεξάγεται η διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας

university 2

ΌΛΑ ΤΑ ΆΡΘΡΑ: