Μια παρουσίαση για τους Έλληνες φοιτητές πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής για τη δυνατότητα απόκτησης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ρωσίας. Η παρουσίαση διοργανώθηκε από το Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο στην Αθήνα. 

Η Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κλειώ Σγουροπούλου, μίλησε στους φοιτητές για τη συνεργασία με τα ρωσικά πανεπιστήμια στο πλαίσιο διεθνών ανταλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών Επιστημών της Ρωσίας, η οποία κατέχει τη 60η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των πανεπιστημίων. "Η συνεργασία αυτή είναι μια πολύ εποικοδομητική βάση για την ενίσχυση των πολιτιστικών και εκπαιδευτικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας", δήλωσε η Κ. Σγουροπούλου.

Ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών του Πανεπιστήμιου Δυτ. Αττικής, κ. Ιωάννης Βογιατζής, αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο της ρωσικής εκπαίδευσης, καθώς και τα επιτεύγματα των Ρώσων επιστημόνων σε όλους τους τομείς της επιστήμης. Ο Ι.Βογιατζής εξέφρασε την πρόθεσή του να διεξαγάγει κοινά προγράμματα προς την κατεύθυνση Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) με την έκδοση ενιαίου διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών δύο πανεπιστημίων, ρωσικού και ελληνικού.

Ο κ. Γεώργιος Παναγιάρης, υπεύθυνος για το πρόγραμμα Erasmus, απευθυνόμενος στους φοιτητές τόνισε ότι στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus συμμετέχουν όχι μόνο οι ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και η Ρωσία και άλλες χώρες της ΚΑΚ. Η συνεργασία αυτή εκτός από επαγγελματικές γνώσεις παρέχει στους αλλοδαπούς φοιτητές και εκτεταμένες γνώσεις για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ρωσίας και των πολιτών της.

Ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας του Ροσσοτρούντνιτσεστβο στην Ελλάδα, Βιατσεσλάβ Σιντλερόνοκ, μίλησε για τις δυνατότητες απόκτησης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα ρωσικά πανεπιστήμια, το πρόγραμμα υποτροφιών για αλλοδαπούς πολίτες και τις ποσοστώσεις για τους Έλληνες πολίτες που χορηγούνται ετησίως από το Υπουργείο Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο συντονιστής της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, αρμόδιος για τη συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης με τα ρωσικά πανεπιστήμια, Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, ενημέρωσε τους φοιτητές για τα τρέχοντα προγράμματα και μνημόνια συνεργασίας με τα πανεπιστήμια της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης.

Οι συμμετέχοντες στο στρογγυλό τραπέζι συζήτησαν για τη διαδικασία εισαγωγής στα ρωσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα με τα έξοδα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, τις κατευθύνσεις μελέτης, τα κριτήρια επιλογής υποψηφίων για τις ποσοστώσεις, για την αναγκαιότητα και το επίπεδο επάρκειας της ρωσικής γλώσσας, τη διαδικασία απόκτησης ποσοστώσεων από Έλληνες πολίτες τα προηγούμενα έτη και πολλά άλλα.

Οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μια ποσόστωση, έλαβαν συστάσεις για την προετοιμασία του πακέτου απαραίτητων εγγράφων, σύμφωνα με τη λίστα των πανεπιστημίων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, τις πόλεις και τις κατευθύνσεις, ώστε μόλις ολοκληρωθεί η ενημέρωση και ξεκινήσει η λειτουργία της ενημερωτικής πύλης του Ροσσοτρούντνιτσεστβο, να είναι έτοιμοι για να ξεκινήσουν τη διαδικασία εγγραφής και υποβολής των αιτήσεών τους. Η Νατάλια Ερεμένκο, επικεφαλής του μεθοδολογικού γραφείου της ρωσικής γλώσσας του ΡΠΕΚ και υπεύθυνη για σπουδές με ποσόστωση στα ρωσικά πανεπιστήμια, υπενθύμισε σε όλους ότι το Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο στην Αθήνα (η αντιπροσωπεία του Rossotrudnichestvo στην Ελλάδα) είναι ο μοναδικός φορέας που εκτελεί τις διαδικασίες σχετικά με την επιλογή υποψηφίων για σπουδές στα Α.Ε.Ι. της Ρωσίας με έξοδα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης σε Έλληνες φοιτητές έγινε η παρουσίαση των δύο μεγαλύτερων ρωσικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων - της Ρωσικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης υπό τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας (RANEPA) και του Οικονομικού Πανεπιστημίου υπό την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η δυνατότητα απόκτησης μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στη Ρωσία προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον των παρευρισκομένων φοιτητών, οι οποίοι έθεσαν πολλές ερωτήσεις στον συντονιστή του στρογγυλού τραπεζιού και τους ομιλητές.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Παναγιώτης Καλδής ευχαρίστησε τους Ρώσους συναδέλφους για την διοργάνωση και τη διεξαγωγή μιας χρήσιμης και σημαντικής εκδήλωσης για τους φοιτητές και εξέφρασε επίσης την ελπίδα για περαιτέρω συνεργασία.

DSC 0196 DSC 0198

DSC 0243 DSC 0257

DSC 0282

Η Ακαδημία Χορογραφίας του Θέατρο Μπολσόι έρχεται στην Αθήνα για να παρουσιάσει το ωραιότερο παραμύθι των Χριστουγέννων, τον Καρυοθραύστη - από τις 23 μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου και για 9 παραστάσεις, οι θεατές θα ζήσουν τη μαγεία του παραμυθιού με ένα από τα διασημότερα μπαλέτα του κόσμου σε μία καταπληκτική παραγωγή.

Μία από τις πιο ιστορικές ακαδημίες μπαλέτου στον κόσμο έρχεται στην Αθήνα τον Δεκέμβριο πλαισιωμένη από κορυφαίους σολίστ του θεάτρου Μπολσόι και με 70 συντελεστές για να παρουσιάσει το ωραιότερο παραμύθι των Χριστουγέννων, τον Καρυοθραύστη.

Το Bolshoi Ballet Academy σκορπίζει φέτος τη μαγική του χρυσόσκονη στο Christmas Theater (Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου). Ο Καρυοθραύστης, το πιο φημισμένο και αγαπημένο μπαλέτο των γιορτινών ημερών, με την υπέροχη μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, ζωντανεύει στη σκηνή από τους χορευτές της φημισμένης Ακαδημίας Μπαλέτου Μπολσόι και τους σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι, χαρίζοντας την λάμψη του αυθεντικού κλασικού μπαλέτου.

Δίκαια ο Καρυοθραύστης κατέχει ξεχωριστή θέση στο ρεπερτόριο του μπαλέτου και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της μαγείας των Χριστουγέννων.

Η ιστορία του, ένα τρυφερό παραμύθι, είναι διασκευή του Αλέξανδρου Δουμά (πατέρα) πάνω στο παραμύθι του E.T.A. Hoffman "Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικών". Τα Χριστούγεννα προσφέρουν το κατάλληλο ρεαλιστικό σκηνικό για τη φανταστική υπόθεση. Η φαντασία και η πραγματικότητα, συνυφασμένες μέσα από παράξενα και θαυμαστά περιστατικά, δημιουργούν μια συναρπαστική ιστορία.

Η μεγαλοφυής μουσική που έγραψε ο Τσαϊκόφσκι, είναι από τις πλέον αναγνωρίσιμες του διεθνούς ρεπερτορίου. Ο Τσαϊκόφσκι δημιούργησε τον "Καρυοθραύστη" για τα Μπαλέτα Κίροφ (τώρα γνωστά ως Μαριίνσκι) το 1892. Η λαμπρή του ενορχήστρωση και τα αρμονικά μελωδικά του περάσματα γοητεύουν και συγκινούν διαχρονικά, ανθρώπους όλων των ηλικιών και εθνοτήτων.

Η Κρατική Ακαδημία Χορογραφίας της Μόσχας, κοινώς γνωστή ως Η Ακαδημία Μπαλέτου Μπολσόι, είναι μία από τις παλαιότερες σχολές μπαλέτου της Ρωσίας.

Η ιστορία της χρονολογείται από το 1773, όταν η ίδια η Αυτοκράτειρα Μεγάλη Αικατερίνη εξέδωσε διάταγμα με το οποίο οριζόταν για πρώτη φορά μέχρι τότε, η εισαγωγή μαθημάτων χορού στο πρόγραμμα σπουδών του Βρεφοκομείου της Μόσχας. Η Αυτοκράτειρα πίστευε πως "η τελειότητα στην ανατροφή και τη φροντίδα" είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να γίνει κανείς καλύτερος άνθρωπος. Οι καλύτεροι δάσκαλοι και εκπαιδευτές κλήθηκαν από την Ευρώπη - όπου ο σκηνικός χορός είχε εδραιώσει μια αξιοσέβαστη θέση στις τέχνες - στη Μόσχα, για να μυήσουν τα ορφανά παιδιά στην τέχνη του χορού.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

23/12/2019 στις 20:00
25/12/2019 στις 20:00
26/12/2019 στις 16:00 κσι στις 20:00
27/12/2019 στις 20:00
28/12/2019 στις 16:00 και στις 20:00
29/12/2019 στις 16:00 και στις 20:00

Τιμές εισιτήριων - 14-60 ευρώ (παιδικό-φοιτητικό-πολυτεκνών-ανεργών-65+-ΑΜΕΑ - απο 7 ευρώ).

Εισιτήρια στο σαϊτ www.viva.gr

image089 image027

406336 n image079 

52384 n 

Την Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου στην Αθήνα διεξήχθη Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο "Από τη στροφή στον Ατλαντικό προς τον πολυπολικό κόσμο", με αφορμή την 90η επέτειο από την ημέρα γέννησης του Γ.M.Πριμακόβ. Το Συνέδριο διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου στην Αθήνα. 

Το Διεθνές συνέδριο προσέλκυσε μεγάλη προσοχή των διπλωματών και πολιτικών από διάφορες χώρες, Ελλήνων και Ρώσων δημοσιογράφων, καθώς και πολιτικών επιστημόνων και εκπροσώπων διαφόρων ιδρυμάτων, μη κερδοσκοπικών οργανισμών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από την Ελληνο-Ρωσική Λέσχη Διάλογος, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου στην Αθήνα, του Ιδρύματος υπεράσπισης και υποστήριξης των δικαιωμάτων των Ρώσων συμπατριωτών του Εξωτερικού και επίσημο χορηγό Προμηθέας GAS Α.Ε.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ, Βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών, ΜέΡΑ, Σοφία Σακοράφα, Βουλευτής Ευβοίας, ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου, καθηγητής Διεθνούς Δημοσιογραφίας του πανεπιστημίου MGIMO του ΥΠ.ΕΞ. της Ρωσίας, Γιούρι Κομπαλάντζε, Βουλευτής Βορείου Τομέα Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, Εκπρόσωπος του Alexander Gorchakov Public Diplomacy Fund, Sandra Stoilkovic και άλλοι.

Για τη δράση μιας από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σοβιετικής και μετασοβιετικής πολιτικής ζωής Γ.Μ. Πριμακόβ, την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας και τον ρόλο της Ρωσίας στις σύγχρονες γεωπολιτικές πραγματικότητες μίλησαν ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσίας του Πανεπιστημίου MGIMO του Υπουργείου Εξωτερικών Ρωσίας, Διδάκτωρ Ιστορικών Επιστημών, Αλεξάντερ Μπορίσοφ, Επικεφαλής Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων Πριμακόβ της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (IMEMO RAS), Y.D. Kvashnin, Επικεφαλής του Institute of Modern Research, Eurasian State University GUMILIEV του Καζακστάν, Mukhit Sydykhnazarov, Διδάκτορας Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικής Επιστήμης του ΑΠΘ, Θέμης Τζίμας, Πολιτικός Επιστήμονας και δημοσιογράφος, Στάθης Σταθόπουλος.

Οι συμμετέχοντες στο συνέδριο συζήτησαν τα σημερινά σενάρια Παγκόσμιας ανάπτυξης, τις νέες γεωπολιτικές πραγματικότητες για τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, την τρέχουσα κατάσταση και τις προοπτικές της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, τις αναπτυξιακές προοπτικές και τον ρόλο της σύγχρονης Ρωσίας σε έναν πολυπολικό κόσμο, καθώς και τα ρωσοφοβικά αισθήματα και τους φόβους της εξωτερικής πολιτικής ορισμένων δυτικών χωρών.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε υψηλό οργανωτικό επίπεδο σε μια ατμόσφαιρα κατανόησης και καλής θέλησης, αμοιβαίου σεβασμού και εποικοδομητικής συνεργασίας.

Πριν το Διεθνές Συνέδριο έλαβε χώρα η φωτογραφική έκθεση για τα 90 χρόνια από τη γέννηση του Γ.Μ.Πριμακόβ. Το φωτογραφικό υλικό και αρχειακά έγγραφα της έκθεσης προέρχεται από τη MIA "Russia Today" και το IMEMO RAS. Μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου η έκθεση μεταφέρθηκε στο Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο στην Αθήνα και θα είναι ανοιχτή στο κοινό από τις 4 έως και 12 Δεκεμβρίου (ώρες λειτουργίας: από τις 09:00 έως τις 18:00, Δευτέρα-Παρασκευή).


IMG 5257 IMG 5212

IMG 5196 IMG 4556

Για περισσότερες φωτογραφίες πατήστε ΕΔΩ στο Facebook.

Το Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο στην Αθήνα ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για την έναρξη της Διεθνούς Ολυμπιάδας για μεταπτυχιακούς φοιτητές, Open Doors: Russian Scholarship Project, χάρη στην οποία οι φοιτητές από διάφορες χώρες θα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν δωρεάν στα καλύτερα πανεπιστήμια της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Διοργανωτής του πρότζεκτ είναι ο Όμιλος “Πανεπιστήμια του κόσμου“. Η Ολυμπιάδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ροσσοτρούντνιτσεστβο και του Υπουργείου Παιδείας και επιστήμης της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σκοπός του πρότζεκτ είναι η αποτελεσματική επιλογή ταλαντούχων ξένων υποψηφίων για μεταπτυχιακά προγράμματα των ρωσικών πανεπιστημίων.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν υπήκοοι οποιασδήποτε χώρας (εξαιρούνται οι υπήκοοι της Ρωσικής Ομοσπονδίας), καθώς επίσης και Ρώσοι συμπατριώτες, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και κατέχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή πρόκειται να αποφοιτήσουν από κάποιο προπτυχιακό πρόγραμμα το έτος 2020.

Για τη συμμετοχή στην Ολυμπιάδα θα πρέπει να εγγραφείτε στην ιστοσελίδα της Ολυμπιάδας μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2019, πατώντας το κουμπί "PARTICIPATE" (http://www.od.globaluni.ru). Μετά την εγγραφή θα αποκτήσετε πρόσβαση στον προσωπικό λογαριασμό σας.

Το πρώτο στάδιο (επιλογής) θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2019 σε online μορφή. Οι συμμετέχοντες που θα κάνουν την εγγραφή θα πρέπει να συμπληρώσουν τον φάκελό τους (Portfolio) στον προσωπικό λογαριασμό τους, σύμφωνα με τους όρους που έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της Ολυμπιάδας. Όλα τα έγγραφα θα πρέπει να είναι στις γλώσσες διεξαγωγής της Ολυμπιάδας (ρωσικά ή αγγλικά) ή θα πρέπει να επιδείξετε την μετάφρασή τους σε μια από τις γλώσσες της Ολυμπιάδας (όποια επιθυμείτε). Το Portfolio των συμμετεχόντων θα βαθμολογηθούν από τους αρμόδιους κριτές. Η βαθμολογία του Portfolio θα δημοσιευτεί στον προσωπικό λογαριασμό των συμμετεχόντων.

Τους κανόνες, τους όρους και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες σχετικά με την εγγραφή και τα στάδια της Ολυμπιάδας μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Για τους νικητές και προκριθέντες στην Ολυμπιάδα ισχύει το σύστημα του "ενός παραθύρου": ο υποψήφιος μπορεί να επιλέξει οποιοδήποτε από τα 500 πανεπιστήμια σε 80 πόλεις της Ρωσίας. Οι νικητές της Ολυμπιάδας εισάγονται στο πανεπιστήμιο της επιλογής τους πριν το κύριο διαγωνισμό επιλογής υποψηφίων.

Περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι από 162 χώρες του κόσμου συμμετείχαν στην περσινή Ολυμπιάδα, από τους οποίους οι νικητές ήταν 316 άτομα από 60 χώρες σε 10 κατευθύνσεις σπουδών.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κανόνες συμμετοχής και τις κατευθύνσεις σπουδών, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ολυμπιάδας https://od.globaluni.ru/about.php

12 Open Doors eng

Την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στο Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα την εκπαίδευση με κρατική υποτροφία στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ρωσίας για το Ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο υποδιευθυντής του ΡΠΕΚ Βιατσεσλάβ Σιντλερόνοκ, ο οποίος μίλησε για το πρόγραμμα σπουδών με κρατική υποτροφία στα ρωσικά πανεπιστήμια για ξένους πολίτες και ρωσόφωνους συμπατριώτες που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό. Ο Σιντλερόνοκ είπε ότι περίπου 500 ρωσικά πανεπιστήμια απ’ όλη τη Ρωσία συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των δύο κορυφαίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Ρωσίας – της Ρωσικής Προεδρικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης (RANEPA) και του Οικονομικού Πανεπιστημίου υπό την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σε απευθείας επικοινωνία, ο Αντρέι Ρεμεντσόφ, Αντιπρύτανης της Διεθνούς Συνεργασίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου, μίλησε για τις σχολές, τις κατευθύνσεις και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του πανεπιστημίου, τις δυνατότητες εκπαίδευσης για ξένους πολίτες, καθώς και για τα καλοκαιρινά πρόγραμμα εκμάθησης ρωσικής γλώσσας και για πολλά άλλα. Η φοιτήτρια από την Ελλάδα, η Μαρία-Αριάδνη Μαρκάκη, η οποία έλαβε υποτροφία για το πρόγραμμα σπουδών το 2019 από το ΡΠΕΚ στην Αθήνα, και τώρα σπουδάζει στη Ρωσία, μοιράστηκε τις εντυπώσεις της από την φοιτητική ζωή και τις σπουδές της στη Μόσχα, προκαλώντας το ζωηρό ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Ινστιτούτου Δικαίου και Εθνικής Ασφάλειας υπό τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας (RANEPA) Β. Σμιρνόφ στην παρουσίαση της Ακαδημίας έδωσε ιδιαίτερη προσοχή στα προγράμματα των μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών. Πολύ χρήσιμη και ενδιαφέρον πληροφορία για τους υποψήφιους σπουδαστές ήταν η αναφορά στη δυνατότητα, μετά την ολοκλήρωση του βασικού προγράμματος σπουδών (bachelor) τους, να συνεχίσουν τις σπουδές σε μεταπτυχιακά προγράμματα σε ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα - οργανισμούς εταίρους της ακαδημίας, καθώς και η δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης από ξένους φοιτητές σε ρωσικές τράπεζες, νομικούς, οικονομικούς και άλλους οργανισμούς.

Η συντονίστρια της στρογγυλής τραπέζης, υπεύθυνη για την παραλαβή των εγγράφων των κρατικών υποτροφιών στο ΡΠΕΚ κ. Ναταλία Ερεμένκο αναφέρθηκε στη διαδικασία εισαγωγής στα ρωσικά εκπαιδευτικά ιδρύματα με τα έξοδα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, καθώς και για την πρακτική χορήγησης υποτροφιών των προηγούμενων ετών.

Το ενδιαφέρον για την απόκτηση τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Ρωσία μεταξύ των Ελλήνων πολιτών και των συμπατριωτών μας, που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα συνεχώς αυξάνεται. Όλο και περισσότεροι μαθητές των ελληνικών λυκείων και κέντρων ξένων γλωσσών, οι καθηγητές και οι γονείς υποψήφιων φοιτητών, όχι μόνο από την Αθήνα, αλλά και από άλλες κοντινές πόλεις επιδιώκουν να συμμετάσχουν σε σεμινάρια και στρογγυλά τραπέζια στο ΡΠΕΚ.

Φέτος, οι κάτοικοι από μακρινές περιοχές και πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, Βόλος, Χαλκίδα, Κόρινθος, ήρθαν και αυτοί για να ενημερωθούν σχετικά με τις ευκαιρίες εκπαίδευσης στη Ρωσία, καθώς και να θέσουν τις ερωτήσεις τους. Οι τακτικοί συμμετέχοντες στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης είναι οι φοιτητές και καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), του Πάντειου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, του Οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών, του City Unity College.

Κλείνοντας, η Ναταλία Ερεμένκο συμβούλεψε όλους όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν υποτροφία – να ξεκινήσουν την προετοιμασία και τη συλλογή των απαραίτητων εγγράφων, να επιλέξουν τα πανεπιστήμια, πόλεις και κατευθύνσεις, που τους ενδιαφέρουν, έτσι ώστε μόλις ξεκινήσει η λειτουργία της πλατφόρμας του Ρόσσοτρούντνιτσεστβο, να ξεκινήσουν την υποβολή των εγγράφων. Για άλλη μια φορά, η υπεύθυνη για την παραλαβή των εγγράφων των κρατικών υποτροφιών στο ΡΠΕΚ, τόνισε ότι ο μοναδικός φορέας που εκτελεί τις διαδικασίες σχετικά με την επιλογή υποψηφίων για τις σπουδές στα Α.Ε.Ι. της Ρωσίας με τα έξοδα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού είναι το Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο στην Αθήνα (Αντιπροσωπεία του Ροσσοτρουντνίτσεστβο στην Ελλάδα).

IMG 4553 IMG 4522

IMG 4537

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, από τις 13 έως τις 27 Δεκεμβρίου, το Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο στην Αθήνα καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να επισκεφτούν την έκθεση φωτογραφίας "Μοσχοβίτικες Εποχές", που παρέχεται από τη Διεύθυνση Εξωτερικών Οικονομικών και Διεθνών Σχέσεων της Κυβέρνησης της Μόσχας.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα-Παρασκευή: από 09:30 π.μ. έως και τις 18:00 μ.μ., Σάββατο-Κυριακή: κατά τη διάρκεια γιορτινών παραστάσεων.

Είσοδος ελεύθερη

* * *

Η πρωτεύουσα της Ρωσίας η Μόσχα είναι η πιο κατοικημένη μεγαλούπολη στην Ευρώπη. Περισσότερα από 12,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν εδώ, και περίπου 22 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως επισκέπτονται τη Μόσχα για να δουν με τα μάτια τους την πόλη, στην οποία γράφεται η ιστορία.

Σχεδόν εννέα αιώνες έχουν περάσει από τότε που η Μόσχα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις σελίδες του Παλαιού Ρωσικού Χρονικού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, άλλαξε επανειλημμένα την εξωτερική της όψη, αλλά ένα πράγμα παρέμεινε αμετάβλητο – είναι η καρδιά της Ρωσίας, όπου ζουν και εργάζονται διακεκριμένοι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν δοξάσει τη χώρα μας σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα, η Μόσχα είναι ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Παγκόσμιου πολιτισμού, της επιστήμης, της εκπαίδευσης, της βιομηχανίας, της επιχειρηματικότητας, του αθλητισμού και φυσικά του τουρισμού. Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε τα περίφημα ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία, πολλά θέατρα και μουσεία. Μπορείτε επίσης να κάνετε μια βόλτα στο μετρό της Μόσχας – οι 15 σταθμοί του οποίου θεωρούνται ως αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς. Να περπατήσετε στα ωραία πεζοδρόμια, να κάνετε βόλτα στα όμορφα πάρκα και πλατείες της πρωτεύουσας. Για παράδειγμα, το Zaryadye Park είναι νικητής του Διεθνούς αρχιτεκτονικού διαγωνισμού Building of the Year 2018. Και, φυσικά, σας συμβουλεύουμε να επισκεφθείτε τα φεστιβάλ "Μοσχοβίτικες εποχές"!

Πολλά φεστιβάλ της πόλης στο πλαίσιο του πρότζεκτ "Μοσχοβίτικες εποχές" αποτελούν ήδη το σήμα κατατεθέν της Μόσχας. Το πρότζεκτ περιλαμβάνει περισσότερα από 30 φεστιβάλ, όπως το μαγικό χειμωνιάτικο "Το ταξίδι στα Χριστούγεννα", το εντυπωσιακό "Χρυσό Φθινόπωρο", τη φωτεινή άνοιξη "Άνοιξη της Μόσχας A Cappella", το απαλό καλοκαιρινό "Flower Jam" και πολλά άλλα και στα μελλοντικά σχέδια είναι η διοργάνωση κι άλλων πολλών αξέχαστων εκδηλώσεων! Τα φεστιβάλ πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της Κυβέρνησης της Μόσχας και του Δήμαρχου της πρωτεύουσας Σεργκέι Σοβιάνιν.

Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε Ημερίδα με θέμα "Ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ της Μόσχας και της Αθήνας" με τη συμμετοχή της αντιπροσωπείας της Κυβέρνησης της Μόσχας και εκπροσώπους των επιχειρηματικών κύκλων της Αθήνας.

Ο σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναδείξει στην επιχειρηματική κοινότητα το δυναμικό της ρωσικής πρωτεύουσας ως τουριστικού προορισμού, όπως επίσης τα διμερή σχέδια και τα πλάνα στον τομέα της ανάπτυξης τουριστικής βιομηχανίας, πολιτισμού κλπ.

Από Ρωσικής πλευράς στην Ημερίδα έλαβαν μέρος οι: Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Εξωτερικών Οικονομικών Διεθνών σχέσεων της πόλης της Μόσχας, Ηλιά Κουζμίν, Επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών σχέσεων της Διεύθυνσης Εξωτερικών Οικονομικών και Διεθνών σχέσεων της πόλης της Μόσχας, Β.Β.Μανούιλοβ, Αναπληρωτής Προϊστάμενου της Υπηρεσίας Πληροφόρησης και Αλληλεπίδρασης με τις Κυβερνητικές Υπηρεσίες του υπηρεσίας Τύπου του Δημάρχου και της Κυβέρνησης της Μόσχας Δ. Λόζκινα, εκπρόσωπος της Ένωσης Event Τουρισμού της Μόσχας, Μ. Σολοβιόβα, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ροσσοτρούντνιτσεστβο στην Ελλάδα, Αλεξάντρ Χομένκο.

Από Ελληνικής πλευράς στην Ημερίδα έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της Διοίκησης και της ηγεσίας της Αθήνας και του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ιδιοκτήτες και εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών του ελληνικού τουριστικού τομέα που ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και τη βελτίωση των επιχειρηματικών επαφών μεταξύ των πρωτευουσών των δύο χωρών.

Οι Ρώσοι συμμετέχοντες παρουσίασαν στους Έλληνες συναδέλφους τους το οικονομικό και τουριστικό δυναμικό της Μόσχας, μοιράστηκαν την εμπειρία τους στην επικοινωνία μεταξύ του Δημαρχείου και των κατοίκων της μητρόπολης, των μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων και των πολιτιστικών φεστιβάλ και των επιτευγμάτων στον τομέα της ψηφιοποίησης του αστικού χώρου της Μόσχας. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου συζητήθηκαν διάφορα θέματα επενδυτικής αλληλεπίδρασης και πολιτιστικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πόλεων, μελετήθηκε το θέμα της έκδοσης τουριστικών βραχυπρόθεσμων θεωρήσεων για ταξίδια στη Μόσχα από Έλληνες πολίτες με βάση τα παραδείγματα του Καλίνινγκραντ και της Αγίας Πετρούπολης.

Το αποτέλεσμα των διασκέψεων και των επιχειρηματικών συναντήσεων ήταν η συμφωνία για την υπογραφή του προγράμματος συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Αθήνας στο εγγύς μέλλον.

d0591 2a20d3

31aca6cd 4b59d

Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019 στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο "Από τη στροφή στον Ατλαντικό προς τον πολυπολικό κόσμο" με αφορμή την 90η επέτειο από την ημέρα γέννησης του Γεβγκένι Μαξίμοβιτς Πριμακόφ, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητας της σοβιετικής και μετασοβιετικής πολιτικής ζωής.

Χώρος διεξαγωγής - Divani Caravel Hotel, αίθουσα συνεδριάσεων VERGINA (Λεωφόρος Βασιλέως Αλεξάνδρου 2, Αθήνα 16121)

Προσέλευση συμμετεχόντων – Εγγραφές στις 17:30.

Η είσοδος και η παρακολούθηση στο συνέδριο γίνεται κατόπιν προσκλήσεως.

Για πληροφορίες καλέστε στα τηλέφωνα 210 95 75665, 69 77 417372, 69 74 010687, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το συνέδριο διοργανώνεται από την Ελληνορωσική Λέσχη "Διάλογος" με την υποστήριξη του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου στην Αθήνα και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελληνική Δημοκρατία.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 200 άτομα, που εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα των Ελλήνων πολιτών και συμπατριωτών που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα: πολιτικοί, δημοσιογράφοι, καθηγητές πανεπιστημίων, φοιτητές κλπ.

Οι γλώσσες εργασίας του συνεδρίου είναι ρωσικά και ελληνικά (ταυτόχρονη μετάφραση).

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Πρέσβεις της Ρωσίας, του Καζακστάν, της Σερβίας, της Κούβας, του Λιβάνου, της Παλαιστίνης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, ο Πρύτανης του Πάντειον Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Παρουσιάσεις από τη ρωσική πλευρά θα γίνουν από τους:

- A.Y. Borisov, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής της Ρωσίας του Κρατικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (Πανεπιστήμιο MGIMO) του Υπουργείου Εξωτερικών Ρωσίας, Διδάκτωρ Ιστορικών Επιστημών

- Y.D. Kvashnin, Επικεφαλής Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων Πριμακόφ της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (IMEMO RAS)

- V.Y. Krasheninnikova, πολιτικός επιστήμονας, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Μελετών και Πρωτοβουλιών για την Εξωτερική Πολιτική (INVISSIN), σύμβουλος του Γενικού Διευθυντή του ρωσικού ομίλου μέσων μαζικής ενημέρωσης "Russia Today", μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος "Ενιαία Ρωσία"

Μια φωτογραφική έκθεση με αφορμή τα 90α γενέθλια του Γ. Μ. Πριμακόφ θα εκτεθεί στο φουαγιέ μπροστά από την αίθουσα συνεδριάσεων. Το φωτογραφικό υλικό και αρχειακά έγγραφα της έκθεσης προέρχεται από τη MIA "Russia Today" και το IMEMO RAS.

Tο Συνέδριο θα κλείσει με επίσημο δείπνο για όλους τους συμμετέχοντες.

13 Announce GR

PROSKLISI GR

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ρώσων συμπατριωτών "Μπεριόζκα" από κοινού με το Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο στην Αθήνα προσκαλούν όλους τους ενδιαφερόμενους στο V Διεθνές φεστιβάλ τραγουδιού και χορού των λαών του κόσμου "Ρυθμοί του Πλανήτη", αφιερωμένο στην Ημέρα Εθνικής Ενότητας της Ρωσίας, στις 16 Νοεμβρίου και ώρα 18:30 στο Κινηματογράφο "Καλυψώ" (Γρ. Λαμπράκη 9, Καλλιθέα). 

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Μπεριόζκα" με την υποστήριξη του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου στην Αθήνα, του Ομίιλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων, του Δήμου Καλλιθέας και του Εθνικού Ωδείου Αθηνών (τμήμα Σύγχρονης Φωνητικής).

Συμμετέχοντες:

Μουσική: 
- Αριάδνη Σουτούσκο (πιάνο)
- Vanya Kalaidov (balalaika)

Τραγούδι:
- Εθνικό Ωδείο Αθηνών (Τμήμα Σύγχρονης Φωνητικής): Λάρισα Ιασωνίδου (καθηγήτρια), Αλιόνα Γκλαντκίχ, Λαμπρινή Τσόχλα, Σοφία Ηλιάδη
- Κέντρο "Πλανήτης του Παιδιού" 
- Ελευθέρια Παραδιά
- Καρολίνα Κλοκούν
- Διονύσης Μαλούχα

Χορός:
- Παραγουανό γκρουπ "Λας Γκαλοπέρας Ντε Ατένας"
- Αθλητικός Σύλλογος "Βικτώρια" 
- Πολιτιστικό Κέντρο "Καύκασος" 
- Σχολή χορού "Star Dance"
- Βουλγάρικο χορευτικό συγκρότημα "Detelini Athens"
- Έλληνο-Μολδαβικός Σύλλογος "Αλέξανδρος Υψηλάντης"
- Αρμένικος Πολιτιστικός Σύλλογος "Αβετίς"
- Σύλλογος Κρητών Πετρούπολης "Η Μεγαλόνησος"
- Θέατρο χορού "Berezka-Art"

Είσοδος ελεύθερη

1611 Fest GR new

Στην Αγία Πετρούπολη ολοκληρώθηκε το ετήσιο πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Θεατρική Πετρούπολη 2019", στο οποίο συμμετείχαν 65 νέοι συμπατριώτες από 17 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Η Ελλάδα αυτή τη χρονιά εκπροσωπήθηκε από την Σοφία Πουρπουτίδη και την Αναστασία Μελίδη, μαθήτριες του θεατρικού εργαστήρι του Ρωσικού σχολείου "Χαρούμενες Νότες" στην Αθήνα, καθώς και από την Κωνσταντίνα Δρακίδου από το θεατρικό στούντιο "Matryoshka" Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ρωσίας και της Αγίας Πετρούπολης, οι νέοι συμπατριώτες παρακολούθησαν master classes, μαθήματα υποκριτικής και αυτοσχεδιασμού και εικαστικών τεχνών. Για τους συνοδούς εκπαιδευτικούς πραγματοποιήθηκαν διαδραστικά μαθήματα για τη βελτίωση των επαγγελματικών τους δεξιοτήτων στον τομέα των θεμάτων που σχετίζονται με τη θεατρική τέχνη στην εργασία με παιδιά και εφήβους.

Για όλους τους συμμετέχοντες, οι διοργανωτές του προγράμματος, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Αγίας Πετρούπολης, προετοίμασαν ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα με εκδρομές σε μουσεία και θέατρα της Βόρειας πρωτεύουσας της Ρωσίας, συναντήσεις με ηθοποιούς των θεάτρων της Αγίας Πετρούπολης.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αγίας Πετρούπολης Ε. Γριγκόριεφ, η θεατρική τέχνη έχει μεγάλη σημασία για το εκπαιδευτικό έργο: "Μέσω θεατρικών παραγωγών που βασίζονται στα έργα των Ρώσων συγγραφέων, οι θεατές σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν τα καλύτερα παραδείγματα του πολιτισμού μας. Χάρη στις θεατρικές παραστάσεις στη ρωσική γλώσσα, διατηρείται το ενδιαφέρον για την εκμάθηση και τη διάδοση της ρωσικής γλώσσας. Γι’ αυτό το λόγο, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Αγίας Πετρούπολης, σε συστηματική βάση διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα στην Αγία Πετρούπολη και master classes για τους καλλιτέχνες ρωσικών θεάτρων στο εξωτερικό".

Στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος στη σκηνή του Οίκου της Παιδικής Δημιουργικότητας "Φοντάνκα 32" πραγματοποιήθηκε η τελική παράσταση όλων των συμμετεχόντων, στην οποία παρουσιάστηκαν θεατρικά αποσπάσματα, βασισμένα στους μύθους του Ιβάν Κριλόφ και στην ιστορία του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ "Ο Μικρός Πρίγκιπας".

Το αποτέλεσμα των διαδραστικών μαθημάτων για τους εκπαιδευτικούς ήταν η παραγωγή του "Ου Λουκομόρια" του Α. Πούσκιν, που προετοιμάστηκε με οπτικο-πλαστική εκπαίδευση με την χρήση των αυτοσχέδιων υλικών. Τα έργα των παιδιών και των εκπαιδευτικών αποδείχτηκαν η καλύτερη απόδειξη, ότι όλοι οι συμμετέχοντες τα έβγαλαν πέρα με ένα περίπλοκο και γεμάτο δράση πρόγραμμα.

Ο κ. Μαξίμ Μιχάιλοφ, επιστημονικός και καλλιτεχνικός διευθυντής του προγράμματος "Θεατρική Πετρούπολη", απευθύνθηκε στους συμπατριώτες: "Θα ήθελα ο καθένας από εσάς, τους νέους εκπροσώπους της ρωσόφωνης διασποράς του εξωτερικού να πάρει μαζί του τις γνώσεις και την εμπειρία, που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στην Αγία Πετρούπολη. Ελπίζω να αποκτήσατε θετικά συναισθήματα και δημιουργική έμπνευση για νέα επιτεύγματα!"

Οι εκπρόσωποι αντιπροσωπειών από δεκαεπτά χώρες (Αρμενία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καζακστάν, Κύπρος, Λεττονία, Λιθουανία, Ολλανδία, Σλοβενία, Ουκρανία, Φινλανδία, Γαλλία και Εσθονία) ευχαρίστησαν τους διοργανωτές και σημείωσαν πόσο σημαντική κατά την άποψη τους είναι η υλοποίηση τέτοιων έργων για την ενοποίηση του ρωσικού κόσμου στο εξωτερικό.

Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν πιστοποιητικά συμμετοχής και αναμνηστικά δωράκια - κιάλια θεάτρου και βιβλία – από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Αγίας Πετρούπολης.

1 

IMG 2270 IMG 2265 

IMG 2263

IMG 2260 IMG 2237 

IMG 2243

FACEBOOK @rcnkingreece

FB image

Подписка на новости

INSTAGRAM @rcnkingreece

instagram2019

YOUTUBE @rcnkingreece

YouTube

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΡΩΣΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ:

Courses kartinka sait GR

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΩΣ ΞΕΝΗΣ:

964626

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ:

RUS edu

Τα καλύτερα ρωσικά πανεπιστήμια:

Universities ru

ΕΤΟΥΣ ΕΛΛΑΔΑ-ΡΩΣΙΑ 2016:

RUS1366x768

ONLINE Θέατρο:

all theatre 01

Επίκαιρα νέα για τη Ρωσία:

Russia beyond the headlines

RUSSIA.TRAVEL:

Russia Travel

SPUTNIK International:

Sputnik

Ελληνικά Ινστιτούτα στα οποία διεξάγεται η διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας

university 2

ΌΛΑ ΤΑ ΆΡΘΡΑ: