190 χρόνια σύναψης διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας συμπληρώνονται το 2018 Featured

Rate this item
(1 Vote)

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας ιδρύθηκαν στις 18 Σεπτεμβρίου (6 Σεπτεμβρίου με το παλαιό ημερολόγιο) του 1828.

Λίγες είναι οι χώρες που υπάρχουν στον παγκόσμιο χάρτη με τις οποίες η Ρωσία έχει μια τόσο πλούσια ιστορία σχέσεων και τέτοιου είδους δεσμούς, που έχουν τις ρίζες τους στα βάθη των αιώνων, όπως η Ελλάδα. Οι στενοί ιστορικοί δεσμοί, η αμοιβαία επιρροή των πολιτισμών, η ορθόδοξη κοσμοθεωρία και η πνευματική συγγένεια των λαών μας αποτέλεσαν θεμέλιο λίθο για τις σχέσεις μας, οι οποίες αναπτύσσονται σταθερά. Αν και οι επίσημες διπλωματικές σχέσεις διατηρούνται 190 χρόνια, οι αδελφικές σχέσεις μεταξύ των λαών μας είναι πάνω από 1000 χρόνια.

Η Ρωσία παρείχε σταθερή βοήθεια στον αγώνα για την ανεξαρτησία και την εγκαθίδρυση του νεαρού ελληνικού κράτους. Και ο κόσμος στην Ελλάδα θυμάται και εκτιμά τη συμβολή αυτή.

Η Ρωσία και η Ελλάδα ποτέ δεν πολέμησαν ο ένας εναντίον του άλλου, κατά τη διάρκεια και των δύο Παγκόσμιων Πολέμων ήταν σύμμαχοι.

Μετά την Ρωσική Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών διακόπηκαν με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς και στις 8 Μαρτίου 1924 οι χώρες επανέλαβαν διπλωματικές σχέσεις.

Στις 27 Δεκεμβρίου του 1991 οι Ελληνικές Αρχές αναγνώρισαν τη Ρωσική Ομοσπονδία ως διάδοχο κράτος και διάδοχο της Σοβιετικής Ένωσης (Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ)).

Επί του παρόντος μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας υπάρχουν πάνω από 50 συνθήκες και συμφωνίες, που ρυθμίζουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων διμερών σχέσεων. Οι θεμελιώδης συμφωνίες είναι η Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας (1993) και η Κοινή δήλωση σχετικά με την περαιτέρω εμβάθυνση των φιλικών σχέσεων και τη συνολική αλληλεπίδραση (2004).

Σήμερα, η Ελλάδα συνεργάζεται με τη Ρωσία σε διάφορους τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, ο τραπεζικός τομέας, οι μεταφορές, η ναυτιλία, η παραγωγή/μεταποίηση τροφίμων, καθώς και οι κατασκευές και η υψηλή τεχνολογία.

Οι πολιτικές μας σχέσεις αναπτύσσονται σταθερά. Οι θέσεις της Μόσχας και της Αθήνας βρίσκονται κοντά σε πολλά επίκαιρα διεθνή θέματα της εποχής μας. Η Ρωσία και η Ελλάδα μπορούν να βασιστούν σθεναρά στην αμοιβαία υποστήριξη για την ενίσχυση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Read 2681 times Last modified on Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018 15:04

FACEBOOK @rcnkingreece

FB image

Подписка на новости

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΡΩΣΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ:

d600 GR

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΩΣ ΞΕΝΗΣ:

964626

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ:

RUS edu

YOUTUBE @rcnkingreece

YouTube

INSTAGRAM @rcnkingreece

instagram2019

Τα καλύτερα ρωσικά πανεπιστήμια:

Universities ru

ΕΤΟΥΣ ΕΛΛΑΔΑ-ΡΩΣΙΑ:

RUS1366x768

ONLINE Θέατρο:

all theatre 01

Επίκαιρα νέα για τη Ρωσία:

Russia beyond the headlines

RUSSIA.TRAVEL:

Russia Travel

SPUTNIK International:

Sputnik

Ελληνικά Ινστιτούτα στα οποία διεξάγεται η διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας

university 2

ΌΛΑ ΤΑ ΆΡΘΡΑ: