Τα παιδιά από την Ελλάδα επισκέφτηκαν την Αγία Πετρούπολη στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος "Διαβάζουμε για την Πολιορκία του Λένινγκραντ" Featured

Rate this item
(1 Vote)

Από τις 5 έως τις 11 Μαρτίου 2018 τα παιδιά των Ρώσων συμπατριωτών από την Ελλάδα, συμμετέχοντες και βραβευθέντες των διαφόρων διαγωνισμών της ρωσικής ιστορίας και του πολιτισμού, Βλαντισλάβα Τκατσιούκ και Αλέξης Ζαγκρεμπ, επισκέφθηκαν την Αγία Πετρούπολη στο πλαίσιο του προγράμματος "Διαβάζουμε για την Πολιορκία του Λένινγκράντ" για τον εορτασμό της 73ης επετείου της Νίκης του σοβιετικού λαού στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο, τη διοργάνωση του οποίου είχε αναλάβει η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Αγίας Πετρούπολης με την υποστήριξη του Ροσσοτρούντνιτσεστβο.

Σκοπός του προγράμματος είναι η διατήρηση της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Ρωσίας στο εξωτερικό, μέσω της εκπαίδευσης εκπροσώπων της νέας γενιάς συμπατριωτών με πνεύμα πατριωτισμού και σεβασμού προς τη Ρωσία, υποστήριξη του ενδιαφέροντος για τη μελέτη της ιστορίας, διάδοση και ενημέρωση της νεολαίας της Ρωσικής διασποράς για τα ηρωικά κατορθώματα των πολιτών του Λένινγκραντ και ολόκληρου του σοβιετικού λαού κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά 48 άτομα από 15 χώρες: Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Μολδαβία, Νορβηγία, Πολωνία, Ουκρανία, Φινλανδία, Κροατία, Εσθονία. Τα παιδιά ήρθαν στην Αγία Πετρούπολη για να μάθουν περισσότερα για την πιο τρομερή και δύσκολη περίοδο της ιστορίας της θρυλικής πόλης – 900 ημέρες ηρωικής υπεράσπισης του Λένινγκραντ από τους φασιστές εισβολείς, να δουν τους τόπους μάχης, να "αγγίξουν" τη ζωντανή ιστορία, καθώς και να επικοινωνήσουν άμεσα με εκείνους, που υπερασπίστηκαν την πόλη σε αυτά τα μακρινά και δύσκολα χρόνια.

Την έναρξη του προγράμματος χαιρέτησε ο Αναπληρωτής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Αγίας Πετρούπολης Sergey Markov και παρότρυνε τους συμμετέχοντες να μάθουν, όσα πιο πολλά μπορούν κατά τη διάρκεια των πέντε εκπαιδευτικών ημερών, αναφέροντας τα εξής: "Βλέπω πολλούς νέους, ενεργούς, γεμάτους ενέργεια και δύναμη ανθρώπους. Ελπίζω ότι η διαμονή σας στην Αγία Πετρούπολη θα εμπλουτίσει όχι μόνο τις ιστορικές σας γνώσεις, αλλά και θα σας δώσει την ευκαιρία να αποκτήσετε νέους φίλους από την πόλη μας, καθώς και θα σας δώσει τη δυνατότητα να διευρύνετε τον κύκλο των διεθνών γνωριμιών σας, το οποίο σίγουρα θα φέρει πολλά οφέλη στο μέλλον". Σημείωσε επίσης, ότι οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικού προγράμματος θα μπορέσουν να μάθουν περισσότερα για την Πολιορκία του Λένινγκραντ και την ηρωική του άμυνα, καθώς και για τις τόσες πολλές ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν.

Οι συμμετέχοντες του προγράμματος παρακολούθησαν διάφορες διαλέξεις, διαδραστικά παιχνίδια, έλαβαν μέρος στις θεματικές εκπαιδευτικές εκδρομές, καθώς και συμμετείχαν στα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα όχι μόνο να ακούσουν τις ενδιαφέρουσες ιστορίες για τα ηρωικά κατορθώματα των πολιτών του Λένινγκραντ, αλλά και να δουν τα παράσημα και τα μετάλλια στρατιωτικών και αξιωματικών του Κόκκινου Στρατού, να κρατήσουν στα χέρια τους το στρατιωτικό ιστορικό εξοπλισμό και τα δείγματα όπλων της εποχής του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.

Μεταξύ των άλλων, τα παιδιά ακολούθησαν την περίφημη διαδρομή ο "Δρόμος της Ζωής", που ήταν ο μόνος δρόμος μέσω του οποίου στην περικυκλωμένη πόλη έφταναν τα τρόφιμα. Επίσης, οι συμμετέχοντες του προγράμματος επισκέφθηκαν το νεκροταφείο Πισκαριόβ (Piskaryovskoye Memorial Cemetery), κατέθεσαν στεφάνι και λουλούδια στο Μνημείο "Μητέρα Πατρίδα", ακούγοντας για την ιστορία του μεγαλύτερου τόπου ενταφιασμού στον κόσμο.

Την τελευταία ημέρα οι συμμετέχοντες του εκπαιδευτικού προγράμματος συναντήθηκαν με βετεράνους και κατοίκους του πολιορκημένου Λένινγκραντ και τα παιδιά μπόρεσαν να συναντήσουν τους συνομηλίκους τους από το περίφημο Παλάτι της Νεανικής Δημιουργικότητας της Αγίας Πετρούπολης. Μετά τη συνάντηση έγινε μια μικρή συναυλία, για την οποία τα παιδιά ετοίμασαν δημιουργικές παραστάσεις, τραγουδώντας αποσπάσματα από μουσικά και λογοτεχνικά έργα.

IMG 5373 

IMG 5534 IMG 5538

IMG 5943 IMG 5946

IMG 5945

Read 1815 times Last modified on Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2018 13:32

FACEBOOK @rcnkingreece

FB image

Подписка на новости

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΡΩΣΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ:

d600 GR

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΩΣ ΞΕΝΗΣ:

964626

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ:

RUS edu

YOUTUBE @rcnkingreece

YouTube

INSTAGRAM @rcnkingreece

instagram2019

Τα καλύτερα ρωσικά πανεπιστήμια:

Universities ru

ΕΤΟΥΣ ΕΛΛΑΔΑ-ΡΩΣΙΑ:

RUS1366x768

ONLINE Θέατρο:

all theatre 01

Επίκαιρα νέα για τη Ρωσία:

Russia beyond the headlines

RUSSIA.TRAVEL:

Russia Travel

SPUTNIK International:

Sputnik

Ελληνικά Ινστιτούτα στα οποία διεξάγεται η διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας

university 2

ΌΛΑ ΤΑ ΆΡΘΡΑ: